Het ontwerp

Van verwaarloosde kwekerij naar Voedselbos te Glimmen.

De landschapsgeschiedenis vormt de basis van het ontwerp, tewijl nieuwe elementen zijn toegevoegd. Langs de Drentsche Aa is het vochtige beekdal weer teruggebracht met de zandige oeverwal als begrenzing. Het oude botenhuis wordt omgetoverd tot natuurkijkhut waar je over een vlonderpad heen kunt lopen. De historische eikenwallen die het perceel omsluiten en de nieuwe oprijlaan met gemengde noten- en fruitbomen geven het landgoedkarakter weer. In plaats van een landhuis vind je aan het einde van de laan een uitzichtsheuvel met doorzicht naar het omringende landschap en vang je een glimp op van de poel in het voedselbos. Gevitaliseerd drinkwater stroomt in een flow-form de heuvel af.

De padenstructuur wordt gevormd door spiralen met verschillende kernen. In de hoofd kern, verscholen in de bosrand komt de bijzondere, circulair gebouwde educatieve ruimte. De tweede kern ligt in de ’Mythische Moerenhoek,’ een open ruimte temidden van de bijzonder collectie van moederbomen waar de geschiedenis van 100 jaar boomkwekerij voelbaar is. Langs deze rolstoelvriendelijke spiraalpaden zijn verschillende soorten bomen geplant. Zo is er het krentenlaantje, het amandellaantje, het lindenlaantje en het koffielaantje. Ze voeren je mee op een inspirerende reis langs de verschillende beplantingszones in het voedselbos.

 

Wat is een voedselbos?

Je zou kunnen zeggen dat een voedselbos een combinatie is tussen landbouw en natuur. Toch verschilt een voedselbos van beide.

Een voedselbos is een zorgvuldig door mensen ontworpen systeem dat gericht is op voedselproductie. Je vindt er allerlei meerjarige, houtige soorten zoals bomen, struiken, en klimplanten maar ook kruiden, paddenstoelen en wilde planten en dieren.

Een voedselbos gebruikt de ecologische principes van een natuurlijk bos. Dat betekent dat het zichzelf instand houdt, het zelf voor bodemvruchtbaarheid en een natuurlijke plaagbestrijding zorgt. Het functioneert zonder externe inputs zoals mest, pesticides en machines.

Een voedselbos is net zoals een natuurlijk bos opgebouwd uit meerdere lagen (zie afbeelding met lagensysteem) Hoe meer lagen, hoe meer variatie en des te overvloediger de oogst. Hoge kruinbomen, lagere bomen, struiken, kruiden, klimplanten, bodembedekkers, paddenstoelen en schimmels en tenslotte de waterplanten krijgen in het ontwerp een plek. De zorg voor een gezonde en rijke bodem vormt de basis.