Het ontwerp

Van verwaarloosde kwekerij naar Voedselbos te Glimmen.

Na zorgvuldig onderzoek met archeologe, cultuurhistorici en circulair bouwer, is Marlies Duran (landschapsontwerper) gekomen tot een bijzonder ontwerp, zoals hieronder afgebeeld. Een notenzone, bosrandzone, houtwalverbindingszone, pluktuin en natuurzone maken hiervan deel uit.
Spiralen vormen de basis van het ontwerp. Ze zijn ook meteen de wandelpaden waarmee ook rolstoelgebruikers straks kunnen genieten van de natuur. In de kern bouwen wij een innovatieve, circulair ontwikkelde inspiratieruimte. Door een informatief entreegebied, een avontuurlijke uitzichtsheuvel, en een rustgevend vertoeven aan de Drentsche Aa op de vlonder met vogelkijkhut worden zelfs verstokte stadjes verleid tot natuurliefhebbers!

We beseffen dat de inhoud van ons project ambitieus is. En dat is precies wat de locatie vraagt!
1. Met zijn 100 jaar oude historie als boomkwekerij van de familie Vroom, bekend van de Groninger slinger tuinen;
2. Met zijn ligging in de landgoedzone Eelde/Paterswolde en aan het fietsroutenetwerk van Groningen en Drenthe;
3. En met zijn bijzondere ecologie van het beekdallandschap van de Drentsche Aa, waar bever, otter en ijsvogel thuis zijn.

Wat is een voedselbos?

Een voedselbos kijkt de principes van een natuurlijk bos af, zorgt voor balans, schaduw, grote biodiversiteit, wateropname en gezonde bodem. Een goed aangelegd voedselbos, zoals Voedselbos te Glimmen, dient een tweeledig doel, het produceren van voedsel en een rijke vitale natuur. Als het gerealiseerd is, vormt het een prachtig, natuurlijk landschap met een rijke biodiversiteit en een overvloedige oogst van vruchten, noten, zaden, bloemen, blad, stengels en wortels.

Een voedselbos kan op tal van manieren positieve effecten hebben op de gezondheid, het welzijn, de betrokkenheid en de natuurbeleving van mensen. In de eerste plaats kan eten uit de natuur bijdragen tot een meer gevarieerder en gezonder dieet, met noten en paddenstoelen in plaats van vlees en meerjarige groenten en wilde planten meer voedingsstoffen bevatten, die o.a beter zijn voor het hart.

Als mensen uit de buurt dan ook nog kunnen meewerken in de buitenlucht en zelf plukken dan voeg je ook de lichaamsbeweging toe aan het gezondere eet- en leefgewoonten. Zeker als mensen door rondleidingen en proeverijen, kookworkshops en samen eten dan ook nog eens leren wat en hoe ze deze ‘voedselbos-oogst’ in eigen keuken kunnen gebruiken.’ Bekend maakt bemind’