Grote brandnetel

Naast dat brandnetel (Urtica dioica) een zeer belangrijke waardplant is voor verschillende soorten vlinders, is brandnetel ook een super food voor ons! Deze inheemse veelvoorkomende vaste plant zorgt bij uitwendig gebruik misschien voor huidirritatie, maar werkt inwendig juist als een authentieke genezer. Brandnetels zijn rijk aan verschillende vitamines (A, C, E en K), calcium en ijzer. Ze zijn een boost voor je immuunsysteem!

Romige brandnetelsoep Lente pesto

Japanse duizendknoop

Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) is een vaste plant en komt oorspronkelijk uit Japan. Hij wordt tot de meest invasieve exoten van Nederland gerekend. Door zijn slechte imago zijn we haast vergeten dat het een hele gezonde en geneeskrachtige groente is. Japanse duizendknoop is rijk aan veel vitamine A, mineralen en resveratrol. De jonge scheuten smaken naar rabarber, wat niet zo gek is omdat ze familie zijn, en ook het blad en de wortels kunnen gebruikt worden voor verschillende doeleinden.

Japanse duizendknoop sap

Rimpelroos

Rimpelroos (Rosa rugosa) is een in Nederland algemeen voorkomende verwilderde struik die zijn oorsprong kent in China, Japan en Korea. Hierdoor soms minder geliefd, maar een geweldige drachtplant voor bijen en hommels. De rode rozenbottels van de rimpelroos zijn eetbaar en bevatten veel vitamine C. Ze dragen hierdoor bij aan een goede weerstand. Maar ook de bloemblaadjes kunnen geconsumeerd worden en zijn gezond.

Fruitleer

REUZE SPRINGBALSEMIEN

De reuze springbalsemien (Impatients glandulifera) is een eenjarige plant die wel drie meter hoog kan worden. Zij ontleent haar naam aan de zaden die wegspringen als je tegen de rijpe zaaddozen aanstoot, wel 800 per plant. Door deze snelle verspreiding wordt ook deze plant tot de invasieve exoten van Nederland gerekend. De beste bestrijding is het oogsten van de bloemen en de zaden, die samen met de zaaddozen in z’n geheel in de pesto kunnen. Lekker in combinatie met bloem en blad van de Oost-Indische kers en de kleine blaadjes van de sedum. Want “If you can’t beat it, eat it”!

Pesto van springbalsemien