DUURZAME VOEDSELPRODUCTIE

Een voedselbos combineert voedselproductie met natuur. het is een door mensen ontworpen zelfvoorzienend ecosysteem opgebouwd in zeven lagen. Op termijn kan het grote groepen mensen van een overdaad aan eerlijke producten voorzien. Je vindt er alles wat er in een bos groeit: bomen, struiken, klimmers en kruipers. Vooral overblijvende, eetbare soorten. Afhankelijk van het seizoen varieert de oogst van diverse soorten fruit, noten zaden en groenten, tot wortels, knollen, stengels, eetbare bloemen en blad. En natuurlijk paddenstoelen en honing. Kijk hier voor onze producten en recepten.

NATUUR EN BIODIVERSITEIT

Het voedselbos van 3 ha is prachtig gelegen aan de Drentsche Aa in het Nationaal Park en Geopark De Hondsrug. Een plek waar bever, otter en ijsvogel thuis zijn. Het is omgeven door oude houtwallen die een walhalla zijn voor allerlei diersoorten. Zij vormen een ecologische verbindingszone tussen de natuurzone van het voedselbos en de groengebieden in de omgeving. Meer biodiversiteit, minder CO2. Minder gif, meer bijen, wormen en vlinders. Meer bos en bomen zorgen voor schaduw als het heet is en beschutting bij kou. Dat is het resultaat van één voedselbos. Wat zal de impact zijn als we tientallen goed ontworpen voedselbossen in Noord-Nederland helpen ontstaan? Kijk hier voor het ontwerp.

KENNIS EN INSPIRATIE

Het Voedselbos te Glimmen gaat bestaan uit een demonstratie-voedselbos en een 100% circulair gebouwde educatieve ruimte. Dit centrum is het kloppend hart en onlosmakelijk verbonden met het voedselbos via het unieke ontwerp met natuurlijke spiralen, gebaseerd op de Gulden Snede, die tevens de paden vormen. De ruimte biedt zomers en ‘s winters plek voor diverse cursussen en aan sociale activiteiten zoals met elkaar koken en eten van wat er geplukt is uit het voedselbos. Zo kunnen groepen van particulier tot zakelijk, van jong tot oud, van meer tot minder validen genieten van een ervaring die hun leven verrijkt. Kijk hier voor onze cursussen, workshops en rondleidingen.

.

VOEDSELBOS TE GLIMMEN

VOEDSEL, NATUUR EN INSPIRATIE AAN DE DRENTSCHE AA